Nowości / Produkty

Nowa seria farb do zabawek TOY F50TY

20 lipca 2009 roku weszły w życie nowe Wytyczne Unii Europejskiej dotyczące zabawek 2009/48/EG.
Od dnia 19.07.2013 roku każda zabawka wprowadzona do obrotu w Unii Europejskiej musi spełniać zalecenia tych Wytycznych.
W porównaniu do wcześniej istniejących przepisów dla wielu nowych substancji określono wartości graniczne a niektóre już istniejące normy zostały zaostrzone.
W roku 2013 do nowych Wytycznych dostosowano również normę UE 71 dotyczącą badania zabawek.
Dla przyznania symbolu GS należy spełnić nie tylko Wytyczne 2009/48/EG ale również Przepisy ZEK 01.4-08 („Kontrola i ocena policyklicznych węglowodorów aromatycznych PAK przy przyznawaniu symbolu GS”).

!NKREDIBLE TOY® F50TY jest serią offsetowych farb triadowych bazujących na technologii !nkredible, przeznaczoną do produkcji zabawek wykonanych z papieru lub kartonu jak np. książeczek, puzzli, naklejanek albo kart do gry. Oczywiście farbą tą możemy również drukować artykuły o podobnym przeznaczeniu, w tym instrukcje do gier lub wskazówki do budowli z klocków. Niektórzy producenci zabawek wymagają takich samych właściwości również od opakowań ich produktów.

Badania druków wykonanych przy użyciu farb !NKREDIBLE TOY® F50TY w uznanym laboratorium badającym zabawki dowiodły, że druki spełniają wszystkie prawne normy i wymagania dotyczące zabawek w kategorii I (dla dzieci poniżej 36 miesięcy).
Wyniki badań udostępniamy na życzenie klienta.