Menu
Czytajcie najstarsze czasopismo branżowe w Polsce!
informacje dodatkowe
Opakowania do kuchenek mikrofalowych i piekarników
Produkty spożywcze przeznaczone do odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach wkładane są tam razem z zadrukowanym opakowaniem. Opakowania tego typu są najczęściej zadrukowane farbami po zewnętrznej stronie.
Do zadruku należy stosować specjalną wersję farb o niskiej migracji, aby zapobiec przedostawaniu się składników farby z opakowania na środek spożywczy.
Pliki do pobrania
Adwent minął – problem pozostał
Tuż przed adwentem zamieszanie na rynku opakowań środków spożywczych wprowadziło badanie niemieckiej federacji konsumentów Stiftungwarentest, z którego wynikało, że większość opakowań kalendarzy adwentowych z czekoladkami zanieczyszczonych jest niepożądanymi, groźnymi dla zdrowia substancjami. Część z nich została nawet wycofana z rynku.
Sympozjum MGA - BEZPIECZNE OPAKOWANIE
Już 9 maja 2006 roku w Warszawie zorganizowaliśmy sympozjum skierowane do firm, które do zabezpieczania swoich produktów wykorzystują opakowania kartonowe, drukowane metodą offsetową. Poruszone zostały tematy z zakresu prawodawstwa unijnego i krajowego regulującego przepisy dotyczące artykułów i materiałów opakowaniowych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawiono także najnowsze technologie umożliwiające produkcję bezpiecznych opakowań. Ponieważ niewiele sie od tamtej pory zmieniło zamieszczamy referaty.z sympozjum.
Referaty sympozjum
Pliki do pobrania
Wzajemne oddziaływanie między opakowaniem a jego zawartością - dr Josef Sutter, Michael Huber München
Materiały do produkcji bezpiecznych opakowań w druku offsetowym. Technologia MGA - dr Janusz Cymanek, Michael Huber Polska
rzykłady badań laboratoryjnych opakowań - dr Josef Sutter, Michael Huber München
Koszty przestawienia produkcji na technologię MGA - dr Janusz Cymanek, Michael Huber Polska
Stosowanie nowej technoligii w Europie (przykłady) - dr Josef Sutter, Michael Huber München
Referat
Bezpieczeństwo produkcji opakowań spożywczych - wybrane aspekty prawne - odpowiedzialność producentów - Mateusz Mrzygłód, Rödl & Partner
Podłoża drukowe do produkcji opakowań środków spożywczych i używek - dr inż. Stefan Jakucewicz, Instytut Poligrafii PW
Projekt ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w świetle rozporządzeń UE - mgr Katarzyna Poskoczym, Główny Inspektorat Sanitarny
Wymagania ekologiczne dotyczące opakowań - dr Hanna Żakowska, Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań
Referat
Kreatywność a praktyka "szarej strefy" - Lech Mrożek, Agencja Reklamowa LE