informacje dodatkowe

Opakowania do kuchenek mikrofalowych i piekarników

Produkty spożywcze przeznaczone do odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach wkładane są tam razem z zadrukowanym opakowaniem. Opakowania tego typu są najczęściej zadrukowane farbami po zewnętrznej stronie.

Do zadruku należy stosować specjalną wersję farb o niskiej migracji, aby zapobiec przedostawaniu się składników farby z opakowania na środek spożywczy.

Pliki do pobrania

Adwent minął – problem pozostał

Tuż przed adwentem zamieszanie na rynku opakowań środków spożywczych wprowadziło badanie niemieckiej federacji konsumentów Stiftungwarentest, z którego wynikało, że większość opakowań kalendarzy adwentowych z czekoladkami zanieczyszczonych jest niepożądanymi, groźnymi dla zdrowia substancjami. Część z nich została nawet wycofana z rynku.

Adwent minął, natomiast problem produkcji bezpiecznych dla konsumentów opakowań pozostał. Michael Huber od lat zwraca uwagę na ten problem i proponuje kompleksowy program farb, lakierów i środków pomocniczych pozwalających na druk opakowań, nie tylko zgodnie z dopuszczonymi prawnie normami zawartości substancji niebezpiecznych, ale spełniającymi dużo wyższe standardy.
Poniżej zamieszczamy informacje związane z tym tematem.
Zapraszamy do kontaktu z naszymi technikami, którzy z chęcią przybliżą Państwu temat bezpiecznego drukowania a także pomogą we wdrożeniu go w Państwa drukarniach. Jednocześnie przypominamy, że posiadamy pierwszą i jedyną w Polsce mieszalnię farb o niskiej migracji, przez co jesteśmy w stanie z dnia na dzień zrealizować Państwa zamówienia na te produkty.

Sympozjum MGA - BEZPIECZNE OPAKOWANIE

Już 9 maja 2006 roku w Warszawie zorganizowaliśmy sympozjum skierowane do firm, które do zabezpieczania swoich produktów wykorzystują opakowania kartonowe, drukowane metodą offsetową. Poruszone zostały tematy z zakresu prawodawstwa unijnego i krajowego regulującego przepisy dotyczące artykułów i materiałów opakowaniowych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawiono także najnowsze technologie umożliwiające produkcję bezpiecznych opakowań. Ponieważ niewiele sie od tamtej pory zmieniło zamieszczamy referaty.z sympozjum.

Referaty sympozjum

Pliki do pobrania

Wzajemne oddziaływanie między opakowaniem a jego zawartością - dr Josef Sutter, Michael Huber München

Materiały do produkcji bezpiecznych opakowań w druku offsetowym. Technologia MGA - dr Janusz Cymanek, Michael Huber Polska