Bezpieczne opakowanie

Najnowsze rozwiązania w druku opakowań

Codziennie konsumujemy spore ilości środków spożywczych i nawet do głowy nam nie przychodzi, że nasze ulubione produkty mogą być "wzbogacone" przez substancje, które wcale nie są zaplanowane podczas ich produkcji. Świadomi konsumenci zwracają często pilną uwagę na skład kupowanych produktów, który zamieszczany jest obowiązkowo na ich opakowaniu. Niektórzy z nas, szczególnie dbający o swoje zdrowie są wręcz na tym punkcie przewrażliwieni. A tymczasem przeróżne makarony, czekoladki, ciasteczka, herbatki, różnego rodzaju mrożonki i wiele innych produktów narażonych jest na bezpośrednie oddziaływanie i pochłanianie związków chemicznych, które przenikają z powierzchni niewłaściwie wyprodukowanych opakowań.

Ponad 90% wszystkich produkowanych w Europie środków spożywczych i używek sprzedawanych jest w zadrukowanych opakowaniach. Wiadomo, że opakowania spełniają najróżniejsze funkcje, są nośnikiem informacji i reklamy, przede wszystkim jednak mają za zadanie ochronę zapakowanego produktu. Ochrona ta dotyczy przede wszystkim zachowaniu odpowiedniego wyglądu, walorów smakowych i zapachowych zapakowanych środków spożywczych. Właściwe opakowanie powinno zatem zapobiegać przedostawaniu się do jego środka, a tym samym do produktu jakichkolwiek niepożądanych substancji.

Coraz częściej okazuje się jednak, że opakowanie, samo w sobie może być właśnie zagrożeniem dla produktu, jeśli wykonane jest z nieodpowiednich surowców. Dotyczy to zarówno podłoża drukowego, farb, lakierów i wszystkich środków pomocniczych stosowanych w procesie drukowania. Problem dotyczy głównie opakowań drukowanych techniką konwencjonalnego offsetu.

Opakowania nie powinny wywierać jakiegokolwiek negatywnego wpływu na zapakowany produkt!

Do niedawna uważano, że dotyczy to głównie zmian zapachowych i wystarczy stosować podłoża i farby o niskim zapachu własnym, aby opakowania uznać za bezpieczne. Okazuje się jednak, że znacznie większym problemem jest zjawisko przenikania niepożądanych substancji z zewnętrznej strony opakowań do produktu, które powodują nie tylko zmiany zapachowe i smakowe, ale mogą również prowadzić do zanieczyszczania i skażania produktu.

Od lat trwają dyskusje dotyczące opakowań środków spożywczych, do których produkcji stosowane są niewłaściwe materiały. Nasza firma jako pierwsza, już w 2005 roku, opracowała farby zapewniające bezpieczeństwo zapakowanej żywności. Unikatowa budowa cząsteczek farby zapobiega migracji jej składników do wnętrza opakowania, wszystkie składniki recepturowe są wyselekcjonowane, oznaczone i dopuszczone toksykologicznie a produkcja odbywa się zgodnie z zasadami GMP. Do każdej partii dołączany jest certyfikat bezpieczeństwa.

Pomimo rosnącej świadomości producentów żywności i kilku międzynarodowym skandalom dotyczącym skażeniu środków spożywczych nie ma przepisów prawnych regulujących kwestie stosowanych materiałów, tak, aby zapewnić nam, konsumentom, bezpieczeństwo. W Europie, jedynie Szwajcaria wprowadziła ordynację regulującą stosowanie odpowiednich, bezpiecznych surowców do produkcji opakowań środków spożywczych.
Mamy nadzieję, że producenci żywności, w pogoni i walce o konsumentów, wreszcie dostrzegą problem opakowań. Medialne akcje często bowiem przyczyniają się do szerokich dyskusji, zwiększają świadomość i wymuszają wprowadzanie zmian.
Ostatnio tym tematem zainteresowała się francuska telewizja M6.
Zapraszamy Państwa do obejrzenia reportażu (polski lektor)..