Nowe farby do druku opakowań artykułów spożywczych spełniające ogólnoświatowe normy

Hubergroup wprowadza farbę do opakowań żywności spełniającą ogólnoświatowe normy

Seria farb MGA NATURA do arkuszowego druku offsetowego przekracza wymagania wielu europejskich i amerykańskich przepisów dotyczących drukowanych opakowań żywności.

Coraz bardziej rygorystyczne i regionalnie odmienne przepisy dotyczące opakowań żywności, zmuszają drukarnie do stosowania różnych rodzajów farb, aby spełnić wymagania prawne dotyczące limitów migracji farb i surowców zarówno na rynku europejskim, jak i północnoamerykańskim. Złożone łańcuchy dostaw stają się tym samym jeszcze bardziej skomplikowane.

Aby ułatwić drukarniom sprostanie tym wyzwaniom, hubergroup całkowicie zmieniła serię MGA NATURA i opracowała nową farbę drukarską, która spełnia w jednej formule wszystkie standardy FDA i przepisy UE dotyczące opakowań do żywności. Krótsze cykle zatwierdzania i zwiększona elastyczność produkcji to profit dla właścicieli marek, a drukarnie i przetwórcy nie muszą składować farb różnego rodzaju i przeprowadzać kosztownego i czasochłonnego procesu mycia maszyn, gdy planowana jest produkcja dla różnych regionów świata.

Kluczem do sukcesu w produkcji farb niskomigracyjnych MGA NATURA jest unikalna zdolność hubergroup do opracowywania i produkcji własnych, dostosowanych do potrzeb, surowców. Do produkcji nowej wersji farb włączony został całkowicie biokompatybilny surowiec, który dotychczas nie był używany w ten sposób.

Własne, ścisłe zasady hubergroup dla farb MGA do druku opakowań gwarantują, że farby są produkowana zgodnie ze wszystkimi odpowiednimi normami i wytycznymi. Spełniają wymagania Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla farb drukarskich stosowanych na materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Nowe farby składają się z substancji, które albo nie migrują wcale, albo zawierają takie, które zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Migracja tych substancji następuje również znacznie poniżej dopuszczonego limitu. Właściciele marek i drukarnie mogą być pewni, że farby nie zawierają żadnych zanieczyszczeń lub niepożądanych substancji, które mogłyby mieć wpływ na zgodność z przepisami dotyczącymi opakowań żywności.

Nowe farby MGA NATURA są dostępne na całym świecie od stycznia 2019 roku.