Hubergroup zaprasza na targi Proflex 6-7 marca w Stuttgarcie

Hubergroup na targach Proflex 2019 zaprezentuje najnowsze innowacyjne rozwiązania we fleksografii i wklęsłodruku.

W centrum uwagi znajduje się seria farb Gecko Line Premium, która właśnie otrzymała certyfikat Cradle to Cradle, seria farb Gecko Platinum oparta na bazie PU oraz możliwości nowych lakierów haptycznych.
W jaki sposób farby drukarskie mogą wpływać na oszczędność kosztów przez efektywne nanoszenie farby i w jaki sposób producenci farb drukarskich mogą wywiązać się ze swoich obowiązków wobec ludzi i środowiska?

Podczas tegorocznych targów Proflex, które odbędą się w dniach 6-7 marca 2019 r. na Uniwersytecie Mediów w Stuttgarcie hubergroup przedstawi szereg interesujących spostrzeżeń i proponowanych rozwiązań dla tych i innych kwestii. Podobnie jak w latach ubiegłych, eksperci w dziedzinie farb do druku opakowań giętkich zapraszają na swoje stoisko.

Na targach Proflex zaprezentujemy produkty, które oferują rozwiązanie problemów technicznych, otwierają nowe możliwości w projektowaniu opakowań i wspierają druk opakowań przyjazny dla środowiska.
Innowacyjna seria farb Gecko to m.in.: Gecko Green Line Premium, pierwsza seria farb rozpuszczalnikowych z grupy hubergroup, która uzyskała certyfikat zgodności z koncepcją środowiskową Cradle to Cradle oraz seria farb poliuretanowych Gecko Platinum do laminacji, która nadaje się do wymagających zastosowań, takich jak sterylizacja.

Przedstawiona zostanie również kolejna generacja lakierów haptycznych a odwiedzający targi Proflex będą mogli przekonać się na próbkach druków o autentycznym odczuwaniu właściwości powierzchni takich jak skóra, piasek, tkanina, aksamit lub drewno.

Zrównoważony rozwój od kołyski do kołyski
Hubergroup był pierwszym producentem farb drukarskich, który w połowie 2017 roku otrzymał certyfikat środowiskowy Cradle to Cradle dla konwencjonalnego offsetu.
Zmotywowana przez klienta Töpfer Kulmbach i projekt Carlsberga, hubergroup rozwinęła swoją ofertę produktów na bazie rozpuszczalników, aby spełnić wysokie wymagania prozdrowotne opakowań.
Seria farb Gecko Green Line Premium otrzymała niedawno srebrny certyfikat Cradle to Cradle. Seria tych farb, przeznaczonych do druku flekso i wklęsłego opakowań elastycznych, podkreśla nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój jako integralną część rozwoju firmy. Duże zainteresowanie klientów naszymi certyfikowanymi farbami na bazie rozpuszczalników, pokazuje, że wysiłki te przynoszą owoce i spełniają wymagania rynku.

Nowy produkt Gecko Platinum
Gecko Platinum to nowa grupa farb rozpuszczalnikowych opracowanych specjalnie do laminacji. Uniwersalna seria farb na bazie poliuretanu zapewnia doskonałe wyniki drukowania zarówno we fleksografii jak i wklęsłodruku. Jest to nowy produkt, który ma zastąpić istniejące serie farb na bazie PVC nadające się do sterylizacji. Konwencjonalne systemy NC/PU nie mogą tego zagwarantować, ze względu na brak stabilności temperaturowej w porównaniu z systemami PVC i PVB. Nowy, oparty wyłącznie na PU system farb Gecko Platinum wypełnia tę lukę i łączy obie pozytywne właściwości w jednym: można nimi drukować obrazy o wysokiej rozdzielczości i poddawać sterylizacji parowej. Ten ogromny potencjał oferuje farba, która jest również łatwa w użyciu. Ponadto bardziej efektywne przenoszenie wysokopigmentowych farb przy uwzględnieniu grubości warstwy i optymalizacji wydruków w praktyce może prowadzić do oszczędności kosztów.

Nowe pomysły na wzornictwo z lakierami haptycznymi
Projektowanie produktów tzw.”dotykowych” może wspomagać przekaz marketingowy, tworzyć autentyczne odczucia i zapewniać komfort. W ramach projektu pilotażowego hubergroup opracowała pięć nowych powłok haptycznych do fleksografii i wklęsłodruku, które sprawiają, że opakowania wydają się wyjątkowe.
Ta następna generacja lakierów haptycznych wygląda jak skóra, piasek, tkanina, aksamit lub drewno. Próbki przedstawione na targach Proflex powinny udowodnić, że nowe powłoki haptyczne spełniają wiele różnych wymagań. Oprócz stabilności powłoki, efekt dotykowy powinien działać jednakowo na wielu różnych podłożach, ponieważ cena rynkowa i wydajność są istotne z punktu widzenia rynku.