Podwyzka cen farb i lakierów do offsetu arkuszowego i UV

Po zapowiedzianych w styczniu podwyżkach cen farb rozpuszczalnikowych zarząd hubergroup zapowiada od 1 kwietnia podwyżki cen wszystkich farb i lakierów do offsetu arkuszowego i UV w całej Europie.

W zależności od konkretnych linii produktowych regulacja cen związana ze wzrostem cen surowców może dochodzić nawet do 10%.

„Najważniejsze surowce takie jak np. pigmenty azo- i phthalocyjaninowe, sadza i większość dodatków (we wszystkich liniach produktowych), żywice akrylowe na bazie MMA (lakiery wodorozcieńczalne), monomery i oligomery UV, fotoinicjatory (we wszystkich liniach produktów UV) znacznie zdrożały, szczególnie w czwartym kwartale 2017 i pierwszym kwartale 2018 r, co przełożyło się na koszty produkcji. Sytuacja osiągnęła poziom, na którym nie jesteśmy w stanie skompensować zwyżki cen surowców do farb arkuszowych i UV we własnym zakresie. Jako odpowiedzialny dostawca wysokojakościowych produktów i usług dla przemysły drukowego i opakowaniowego w całej Europie chcemy poinformować naszych klientów o podwyżkach poszczególnych produktów“ mówi Dirk Aulbert, szef Business Unit Europe w hubergroup.

W związku z powyższym również w Polsce wzrosną ceny produktów do offsetu arkuszowego i UV.