Innowacyjne produkty do druku fleksograficznego

Na corocznej konferencji branżowej Niemieckiego Stowarzyszenia Fleksogarfów DFTA poruszane będą najważniejsze kwestie i wyzwania, przed którymi stoją producenci sektora zadruku tektury falistej i opakowań giętkich. hubergroup zaprezentuje aktualny asortyment produktów przeznaczonych do druku fleksograficznego. Cztery z prezentowanych produktów będą szczególnie interesujące dla właścicieli i producentów towarów markowych, ponieważ pomogą rozwiązać problemy wynikające z ograniczeń technik druku i otworzą nowe możliwości w zakresie kreacji opakowań. Lakiery tzw. efektowe przemawiają do konsumentów nie tylko na poziomie wizualnym ale także dotykowym. Filie pokryte odpowiednim lakierem mogą być odbierane w dotyku jak papier, a tym samym jako bardziej wartościowe. Lakiery soft touch pokrywają zadrukowaną powierzchnię aksamitną, zamszową warstewką i powodują tym samym większe poczucie luksusowości opakowań. Wysokopigmentowane farby rastrowe umożliwiają osiąganie bardziej realistycznych wydruków, ponieważ wysoka pigmentacja pozwala na odtwarzanie coraz drobniejszych elementów rastra. Drukarz ma możliwość zastosowania wałków rastrowych o niższej objętości i drukowaniu drobnych elementów przy tym samym nasyceniu farbą. Nie ma też potrzeby stosowania wielu farb specjalnych, ponieważ farby triadowe wysokopigmentowane umożliwiają odtwarzanie szerszej przestrzeni barwnej. Biel kryjąca: Z powodu specyfiki techniki druku, fleksografia osiągnęła limit możliwości przenoszenia większych ilości bieli kryjącej. Nowo prezentowana biel wysoko kryjąca umożliwia uzyskiwanie efektów krycia prawie takich jak we wklęsłodruku. Zapobiega także prześwitywaniu produktu lub podłoża. hu-track to z kolei pakiet serwisowy firmowany przez hubergroup (Hardware-Software), który umożliwia kontrolowanie jakości i receptury farby bezpośrednio na maszynie drukującej. Zmniejszy się ilość koniecznych korektur farby do osiągnięcia optymalnego koloru. Pakiet hu-track jest idealnym rozwiązaniem mającym na celu maksymalizację prędkości produkcji i ograniczenie ilości odpadów. Konferencja DFTA odbędzie się 14 września 2017 roku w Lipsku w hotelu Pentahotel.