hubergroup otrzymał certyfikat ekologiczny "Cradle to Cradle" dla farb offsetowych

Kolorowe farby do „zielonych“druków
hubergroup oferuje asortyment produktów do druku offsetowego certyfikowany wg zasady Cradle to Cradle® („od kołyski do kołyski“)

Ekologiczne oznakowanie Cradle to Cradle opiera się na koncepcji, że certyfikowane produkty po upływie ich cyklu użytkowania mogą być przywrócone w obieg biologiczny lub techniczny. W procesie drukowania oznacza to, że gotowe produkty mogą być włączone w procesy recyklingu lub , jako odpad przeznaczone do kompostowania i tym samym włączone wstecznie w obieg biologiczny.

Jako producent farb graficznych  hubergroup opracował szeroki asortyment produktów, który został sprawdzony wg standardów Cradle to Cradle i pozytywnie zaopiniowany. Aby wydać tego typu certyfikat niezależny instytut środowiskowy EPEA oceniał proces produkcji farb, zarządzanie środowiskiem przez firme w zakresie odpowiedzialnego wykorzystywania energii i wody a także odpowiedzialność społeczną.

Poddane ocenie farby drukarskie bazują na olejach roślinnych, nie zawierają w swojej recepturze kobaltu i spełniają kryteria odfarbiania wg metody badawczej INGEDE 11 i zalecenia Europejskiej Rady Makulatury (ERPC). Certyfikowany asortyment obejmuje farby zarówno  triadowe jak i specjalne do konwencjonalnego druku offsetowego.

„Farby drukowe hubergroup certyfikowane wg metody Cradle to Cradle umożliwią drukarniom na zoptymalizowaną ekologicznie produkcję“, podkreśla Bernd Groh, Head of Product Management Commercial Sheetfed  Europe hubergroup Niemcy.  „Nasza oferta umożliwia klientom zdobywanie nowych rynków, ponieważ rośnie zapotrzebowanie na produkty drukowane o wysokim stopniu ekologiczności.“