Medal "Zasłużony dla Polskiej Poligrafii" dla Janusza Cymanka

W dniu 7 maja  w Warszawie w hotelu The Westin Warsaw podczas dorocznego balu Bal Polskiej Izby Druku, odbyła się uroczystość wręczenia przez Radę Polskiej Izby Druku i Kapitułę Medalu „Zasłużony dla polskiej poligrafii” odznaczeń dla: Janusza Cymanka, Krzysztofa Pindrala i Włodzimierza Skleniarza.

Zgodnie z regulaminem Kapituły Medalu, jest on przyznawany osobom fizycznym za przyczynienie się do rozwoju krajowej poligrafii, wzrostu jej jakości produkcji oraz popularyzacji i promocji tak w kraju jak i za granicą.

Sylwetkę Janusza Cymanka przybliżył pan Ryszard Czekała:"Janusz Cymanek to absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego, doktor poligrafii. Pracę zawodową zaczynał jako dziennikarz i redaktor. Założyciel i redaktor naczelny niezależnego wydawnictwa Fo-Press we Wrocławiu – wydawcy Gazety Zachodniej, pierwszej dwujęzycznej polsko-niemieckiej gazety (Westzeitung) redagowanej wspólnie z wydawnictwem Breuer z Wiesbaden.
W branży poligraficznej od 1991 roku, a od 1992 reprezentuje w Polsce najstarszą na świecie fabrykę farb drukarskich Michael Huber München. Uznany autorytet w środowisku poligraficznym. Uczestnik i organizator wielu seminariów, konferencji i szkoleń. Organizator pierwszego, i jedynego dotychczas, Kongresu Poligrafów Polskich w 1999 roku we Wrocławiu, w którym udział wzięło ponad 700 uczestników z kraju i zagranicy. Jeden z trzech przedstawicieli Polski w International Circle, stowarzyszeniu nauczycieli branży poligraficznej skupiającym uznane autorytety z całego świata. Promotor i propagator polskiej poligrafii na światowych kongresach w Indiach, Argentynie, Chinach, Rosji i niemalże we wszystkich państwach europejskich. Jest wielkim popularyzatorem branży poligraficznej. Dzięki jego wsparciu ukazało się wiele poradników i książek dla naszej branży.
Został wyróżniony Srebrnym Krzyżem Zasługi przez Prezydenta RP. Należy do wielu samorządowych organizacji, m.in.: Polskiej Izby Druku, Business Centre Club, Konfraterni Bractwa Gutenberga w Polsce, Dolnośląskiej Izby Gospodarczej. Prowadzi aktywną, rozległą, a przede wszystkim skuteczną działalność społeczną i charytatywną".

Panu Januszowi Cymankowi składamy serdeczne gratulacje i życzymy dalszych sukcesów w działalności na rzecz polskiej poligrafii!

Gratulujemy ponadto pozostałym laureatom!