hubergroup w Niemczech podnosi efektywność energetyczną

Od 2013 roku hubergroup nieprzerwanie pracuje nad poprawą efektywności energetycznej przedsiębiorstwa. Działania te rozpoczęto od pomiarów przepływu energii i systematycznego określenia zużycia energii dla poszczególnych urządzeń w zakładach w Monachium, Celle i Berlinie.
Uwzględniono wszystkie urządzenia i procesy, które zużywają energię i zidentyfikowano wszystkie używane źródła energii. W konsekwencji możliwe było opracowanie metod optymalizacji wydajności energetycznej.
Pod koniec października 2015 firma TÜV Süd przeprowadziła pomyślnie wstępny audyt systemu zarządzania energią ISO 50 001.

Oszczędne i świadome wykorzystywanie energii to podstawowy element filozofii działania hubergroup. Zdecydowaną zaletą certyfikacji są natychmiast rozpoznawalne oszczędności w zużyciu energii i związane z nimi oszczędności kosztów. Ponadto nasi partnerzy biznesowi widzą aktywną poprawę naszego wpływu na środowisko i doceniają fakt, że uważnie zarządzamy naszymi zasobami.

Ze względu na trwające prace budowlane i zmiany w alokacji produkcji w fabrykach w Monachium i Celle pobór mocy poszczególnych urządzeń mógł być obliczany częściowo tylko na bazie dotychczasowego zużycia. Natomiast dane dotyczące zużycia gazu i energii geotermalnej były całkowicie dostępne. Specjalny zespół ds. energii wyznaczył metody pozwalające na szybkie i skuteczne oszczędności zużycia energii i przystąpił do ich natychmiastowego wdrażania. Pierwsze działania zostały już zakończone i przyniosły wymierny sukces.

Nowo utworzony system zarządzania energią zapewnia ciągłą kontrolę i udoskonalanie.
Zarówno metody techniczne, jak i organizacyjne przyczyniają się do rozpoznania i znaczącej redukcji zużycia energii.

Najnowszy projekt hubergroup to odnowiony system ogrzewania i wentylacji przy produkcji farb UV w fabryce w Monachium, który został uruchomiony na początku marca 2016. Nowoczesne, energooszczędne urządzenia sterujące i zintegrowany system wymiany ciepła pozwolą zaoszczędzić znaczną ilość energii cieplnej.