Obchodzimy 250-lecie założenia firmy!!!

29 września 1765 roku w miejscowości Heidhausen niedaleko Monachium powstała pierwsza fabryka farb drukarskich. Tego dnia Mathias Mittermayer otrzymał od trybunału wyborczego w Monachium koncesję na wyrób i sprzedaż farb: karminu, błękitu pruskiego, żółtej i lakieru wiedeńskiego na terenie Niemiec i za granicą. Jednakże fabryka swoją nazwę zawdzięcza dopiero jego wnukowi, Michaelowi Huberowi.

Historia hubergroup to jednocześnie historia rozwoju drukarstwa i postępu technicznego, który odbywał się przez minione dwa i pół wieku.

To ewenement na skalę światową, że firma od dziewięciu pokoleń znajduje się niezmiennie w rękach rodzinnych. Przetrwała 250 lat z tym samym, choć zmieniającym się asortymentem produktów, pomimo zawirowań historycznych i ekonomicznych.

Z okazji 250-lecia 29 września we wszystkich oddziałach firmy na całym świecie wszyscy pracownicy hubergroup obchodzili jednocześnie jubileusz firmy, oczywiście w bawarskim stylu: w bawarskich strojach, przy bawarskich potrawach i piwie (oczywiście bezalkoholowym) i przy bawarskiej muzyce.

Oficjalną uroczystość zaplanowano na 22 października w Hofbraukeller w Monachium. Wezmą w niej udział reprezentanci świata biznesu i polityki, udziałowcy, rodziny założycieli firmy oraz ponad 200 gości z całego świata. Zaplanowano wystąpienie m.in.Dietera Reite, burmistrza Monachiumrii.
"Jesteśmy niezwykle dumni z naszej długiej tradycji – mowi Ulla Borgmann, członek zarządu hubergroup. – Jesteśmy żywym dowodem na to, że pomimo politycznych i ekonomicznych turbulencji można prowadzić rentowny biznes przez 250 lat. Czujemy się zobowiązani wobec pracowników i udziałowców do kontynuowania
naszego sukcesu dzięki dobrze zdefiniowanej strategii, dopasowanej do dynamicznie zmieniających się warunków rynkowych.

Mamy nadzieje, że kolejne lata będą kontynuacją dotychczasowych tradycji, sukcesów w produkcji i zarządzaniu na najwyższym poziomie i synonimem najwyższej jakości. Życzymy tego firmie, sobie samym a także naszym klientom!

Historię fabryki można przeczytać w załączonym pliku.