Rekomendacja KOMORI dla nowych serii farb UV hubergroup

Z wielką przyjemnością chcielibyśmy poinformować Państwa, że nasze nowe serie farbowe NewV set K-HS i NewV poly K-HS (Komori High Sensitive) zostały w sposób techniczny sprawdzone i zaakceptowane przez producenta maszyn Komori, które wykorzystują system H-UV (dla maszyn z odwracaniem S+W jeszcze nie).
W konsekwencji pod koniec listopada hubergroup podpisał z firmą Komori dokument „K – Supply Partnership”.
Logo „K – Supply” firmy Komori Europe może otrzymać dostawca, którego produkty zostały sprawdzone i zaakceptowane na maszynach drukujących tej firmy.
Licencjonowani producenci rozprowadzają swoje produkty z odpowiednimi etykietami i są przez Komori Europe wskazywani zawsze jako dedykowani dostawcy do maszyn H – UV.
W obszarze farb drukarskich żaden z innych dostawców nie otrzymał certyfikatu „K – Supply” (również Toyo Inks).
Do maszyn drukujących Heidelberg (LE – UV), KBA (HR – UV), Manroland (LEC – UV) hubergroup posiada sprawdzone serie farbowe, które dedykowane są dla domieszkowanych systemów UV. Są to produkty NewV set HS i NewV poly HS.
Receptury produktów NewV HS różnią się nieznacznie od farb NewV K – HS, które przeznaczone są dla maszyn Komori. Dlatego też mogą być one stosowane wyłącznie na innych maszynach niż Komori.
Aktualnie w naszej szwajcarskiej fabryce Stehlin+Hostag dostępne są następujące farby UV serii NewV HS / K – HS:
·         farby triadowe
·         farby podstawowe wg Pantone
·         farby metaliczne
·         farby fluorescencyjne
Farby podstawowe CRS do mieszania kolorów specjalnych będą dostępne w pierwszym kwartale 2014. Do tego czasu farby specjalne NewV HS / K – HS mogą być produkowane lokalnie z farb podstawowych Pantone lub zamawiane w Szwajcarii przy standardowym terminie realizacji.
Lakiery do drukowania z kałamarza farbowego i aplikacji z wieży lakierującej będą dostępne w najbliższych tygodniach.
Trwają prace nad optymalizacją farb do technologii typograficznej NewV HS / K – HS do zastosowania z systemem S+W. Poinformujemy Państwa natychmiast, jeśli tylko odpowiedni produkt będzie dostępny.
Główne założenia dla farb NewV HS / K – HS hubergroup:
·         hubergroupjest jednym z największych wiodących producentów farb i lakierów UV w Europie
·         hubergroupjest liderem rynku akcydensów i opakowań dla technologii konwencjonalnej i UV w    Europie
·         hubergroup oferuje obok farb odpowiednie lakiery dla domieszkowanych systemów UV
·         farby NewV są zgodne z europejskim rozporządzeniem REACH i zawierają tylko dozwolone komponenty, które nie mają charakteru toksycznego, kancerogennego i mutagenicznego
·         hubergroup przez prowadzenie wieloletniej współpracy z wiodącymi dostawcami maszyn drukarskich i systemów UV posiada dużą wiedzę fachową oraz doświadczenie w zakresie tej technologii
·         produkty są wytwarzane w Szwajcarii – Swiss Made Quality
·         spoiwa UV, pigmenty pochodzące z zasobów własnych zostały odpowiednio rozwijane i dopasowane do nowych systemów UV oraz wdrożone do produkcji
·         bardzo dobre efekty metaliczne i cechy drukowności specjalnie opracowanych farb metalicznych
·         szeroka sieć doświadczonego serwisu technicznego w całej Europie
·         lokalna produkcja kolorów specjalnych z korzystnym terminem realizacji
·         obok farb triadowych dostępne są przy krótkim czasie realizacji, dzięki lokalnym dystrybutorom, farby podstawowe Pantone, kolory specjalne, farby metaliczne i fluorescencyjne